Review MSB Premier met Director - Silence of the bits (2024)

Review

Specs

Review MSB Premier met Director - Silence of the bits (1)

Inleiding

Inhoud

Feit: we zijn in een klasse aangekomen waarbij elk detail telt. Zowel luister- als meettechnisch was dit een vrij lastige review. Maar we houden wel van een uitdaging bij Alpha Audio. We bekijken en analyseren de MSB Premier dac, mét de Digital Director. Wat dit allemaal is? Geen zorgen: we leggen het uit.

MSB Technology is een Amerikaans high-end merk van converters en versterkers. Het bedrijf is gevestigd in Silicon Valley. Het bedrijf staat onder leiding van Jonathan and Daniel Gullman en is nu ongeveer 25 jaar bezig met het ontwerpen en produceren van high-end audio.

Modulair

Wat ons direct is opgevallen, is dat het ontwerp van de dacs volledig modulair is. U kunt dus heel gemakkelijk zelf inputs wisselen. Dat is bijzonder vriendelijk, aangezien een systeem niet altijd een statisch geheel is. Stel u wilt graag gaan streamen. Met een MSB-dac is dat zo gepiept door een slot te voorzien van een streaming module. Erg mooi gedaan!

Tevens is het upgradepad vriendelijk geregeld. Volgens importeur Very Fine Solutions betaalt u alleen het verschil bij. De ‘oude’ dac wordt tevens teruggenomen. Geen gehannes met verkoop van uw oude dac. Dat zien we niet vaak.

Eigen ontwerp

Er zijn niet veel dac-fabrikanten die écht hun eigen dac-chips maken. Dat heeft een goede reden: het is nogal complex. Enkele voorbeeld van fabrikanten die het helemaal zelf doen, zijn: dCS, Sonnet, Grimm, Mola Mola en dus MSB.

Nu gaat het wat ver om hier helemaal in detail te treden. Maar simpel gezegd – en MSB legt dat ook zo uit in hun whitepaper – werkt hun ‘Sign Magnitude Ladder DAC’ niet hetzelfde als een gewone ladderdac. Het grootste verschil is dat de ‘bits’ in principe al ‘half geladen’ zijn (dus rond het 0-punt). De lading wordt vervolgens aangepast aan het gewenste niveau. Dat werkt volgens MSB beter omdat ons gehoor daar het meest kritisch is – zero crossing point – én er maar kleine aanpassingen nodig zijn. Dat zorgt voor minder fouten aan het einde van de rit, aangezien bij een ladder de nauwkeurigheid afhangt van een optelsom van alle fouten in de ladder.

Nu zijn er héél erg veel wegen naar Rome én is de ladder zelf maar één onderdeel van de gehele keten. En na talloze mails heen en weer met Jonathan van MSB, weten we dat MSB nog veel meer eigen ontwikkelingen heeft, waaronder de femto-clocks, de pre-processing van het digitale signaal, en hun filters natuurlijk. Zowel in de Director als in de DAC zelf gebruikt MSB filters waar ze helaas – maar begrijpelijk – niet heel veel over willen vertellen. Het gaat hier dan met name over pre-processing waar de nodige magie gebeurt (onze woorden).

De director

Nu we het toch over de Director hebben (16500 voor de Premier DAC). Dit is toch wel een wonderlijk doosje. Waar we bij Alpha Audio al regelmatig over hebben gehad is het buitenhouden van ruis en andere akelige invloeden. Met name dacs en streamers kunnen daar veel last van hebben. Het buitenhouden van (common mode) ruis helpt bij het verbeteren van de weergave kwaliteit.

MSB heeft hiervoor de Director ontwikkeld. Een extra component waar u alles op aansluit. De Director heeft vervolgens twee belangrijke verbindingen met de DAC: een data link en een clock sync link. Deze zijn beide optisch om complete, galvanische ontkoppeling te realiseren.

Het fraaie is dat alles zichzelf inregelt: u verbindt de Director en de MSB Premier (31000 Euro) in ons geval, ziet direct dat het een ‘slave’ is van de Director. Inputs worden automatisch herkent en instellingen zijn niet nodig.

U kunt overigens de filtering van de Director aan en uit zetten. Dat is hoorbaar. Welke u prefereert, is aan u. Net als dat er een Video mode is voor het bekijken van films. De interne latency gaat dan van ongeveer 260ms (hebben we gezien tijdens de meetsessies) naar 6ms, wat niet hoorbaar meer is.

Gerelateerde artikelen

Aqua La Scala MKII Optologic D/A converter - Off the scale
Review System Audio Legend 40.2 Silverback en Primare SC15 Mk2 – een actieve combinatie
Review Technics SL-1500C — speelt gemakshalve serious goed

Ingangen

  • Digitaal Coaxiaal
  • Digitaal Optisch
  • Digitaal AES
  • Digitaal USB
  • Streamer ethernet

Uitgangen

  • Analoog XLR

Type product

D/A-converter

Maximale samplingrate

3072 kHz

Maxiamale bitdiepte

32 Bit

Gewicht

21 Kg

Afmetingen

  • Breedte: 43 cm
  • Diepte: 30 cm
  • Hoogte: 5 cm

Productieland

Verenigde Staten

Measurements

MSB Premier - Impulse - 24-44 - with director - passthrough

MSB Premier - Impulse - 24-44 - video mode

MSB Premier - Impulse - 24-44 - normal mode

MSB Premier - Imaging 24-48 - normal mode

MSB premier - imaging - 24-48 - Director passthrough

MSB premier - imaging - 24-48 - video mode

MSB premier - imaging - 24-48 - Director mode

MSB Premier - Freq response - Video Mode - 24-192

MSB Premier - Freq response - Director Video Mode

MSB Premier - Freq response - Director Mode

MSB Premier - Freq response - 24-192

MSB Premier - dynamic range

MSB Premier - Director Passthrough - Freq response

Phase VS NOS without filter

MSB Premier - THD_N vs Freq

MSB Premier - phase response theatre mode

MSB Premier - phase response

MSB Premier - noise and interference

MSB Premier - noise and interference - 24-192 with Pasithea

MSB Premier - noise and interference - 24-192 with director

MSB Premier - noise and interference - 24-48 - video mode

MSB Premier - noise and interference - 24-48 - Director

MSB Premier - noise and interference - 24-44- video mode

MSB Premier - Lineairity

MSB Premier - Jtest - Director Mode

MSB Premier - Jitter 24-48

MSB Premier - Impulse - 24-44 - with director

8 REACTIES

  1. Met de MSB dan op een toch wel ander niveau, heb het een aantal malen beluisterd, en ook in Antwerpen bij de de MSB man (om hem zomaar even neer te zetten) in hun luisterruimte beluisterd, is een klasse apart.
    Blijft op de top manifesteren.
    Als pensionado voor mij niet te betalen, maar kan er heel goed naar luisteren. 🙂

    Log in om een opmerking achter te laten

    • Zeker spullen voor de ‘happy few’. Maar een beleving om naar te luisteren.

      Log in om een opmerking achter te laten

  2. Heb je ook getest met de streamer zonder audio pc en mutec . Ik kan me voorstellen dat die op dit nivo ook nog voor beperkingen zorgen. Verder zeg je niet heel veel over de sq. vond je het nu veel beter dan de pasithea of alleen anders. Je kunt er bijna 10 pasithea,s voor kopen😵‍💫

    Log in om een opmerking achter te laten

    • Uiteraard hebben we ook met de streamer getest. Dat klinkt gelijk aan de USB in ons geval. De PC heeft twee high-end Jcat kaarten met een Pura Dodo voeding eraan. Veel schoner wordt het niet ;-). En in beide gevallen draait het geheel op Roon. Dus ik had ook niet verwacht dat het heel anders ging spelen.

      Log in om een opmerking achter te laten

    • Hallo Jos,

      Ik heb (niet heel lang) de MSB en de Pasithea beide direct verbonden aan de Pass Labs eindversterker gehoord. Ik vermijd het woord ‘beter’, want dat is een erg subjectief persoonlijk oordeel, het is maar waar je voorkeur ligt.

      De MSB heeft een grootse soundstage, met veel “vlees op de botten” in de weergave. Alles klinkt rijk, van bassen tot hoog. Het is een Amerikaanse signatuur zonder “typisch” amerikaans te zijn, het blijft nog steeds ritmisch, snel en niet aangezet. Het geluid is een warme regendouche die je omsluit.

      De Pasithea is zo anders. In vergelijk met de MSB is de soundstage kleiner, met meer focus. Het hele geluidsbeeld staat ook letterlijk hoger voor je. De Pasithea heeft een wendbaarheid en schwung in het middengebied waardoor het in vergelijk met de MSB meer “swingt”. Het heeft een speelsere ritmiek.

      In beeldspraak: MSB is big band bij een American Football wedstrijd. Indrukwekkend scherp en strakke show. Pasithea is een hippe jazzband met alleen maar topmuzikanten.

      Log in om een opmerking achter te laten

      • De Video modus heeft meer het ritmische en nos achtige…

        Log in om een opmerking achter te laten

  3. Oeps….ik moest het twee keer lezen..bijna 48K voor een DAC! Blijkbaar is er een markt voor….Konden de TAD’s wel mee in het enorme geweld?

    Log in om een opmerking achter te laten

    • Hey Guus,

      Ja… boel geld. Maar ook een boel indrukwekkende technologie. De TAD’s konden prima mee hoor! Verschillen waren goed hoorbaar. Zowel in imaging als in detaillering en ritme.

      Log in om een opmerking achter te laten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Log in om een opmerking achter te laten

Review MSB Premier met Director - Silence of the bits (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Catherine Tremblay

Last Updated:

Views: 6002

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Catherine Tremblay

Birthday: 1999-09-23

Address: Suite 461 73643 Sherril Loaf, Dickinsonland, AZ 47941-2379

Phone: +2678139151039

Job: International Administration Supervisor

Hobby: Dowsing, Snowboarding, Rowing, Beekeeping, Calligraphy, Shooting, Air sports

Introduction: My name is Catherine Tremblay, I am a precious, perfect, tasty, enthusiastic, inexpensive, vast, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.