De Tien Mooiste Spaanse Quotes | Superprof (2024)

Elke inleiding in de Spaanse taal zal je vertellen dat ze door de eeuwen heen gezegend is geweest met enkele belangrijke denkers. Deze kwamen uit de politiek, literatuur, kunst, wetenschap, enz. en hebben het wereldwijde denken beïnvloedt.

Omdat Spaans over de hele wereld wordt gesproken, komen ze uit allerlei verschillende landen. Van Spanje tot Argentinië, van Columbia tot Guatemala, en van Chili tot Mexico.

Personen uit Spaans sprekende landen hebben maart liefst 24 Nobelprijzen gewonnen in allerlei disciplines, wat alleen maar bewijst hoeveel internationale erkenning hun denken al heeft gekregen.

Als je Spaans leert, of Spanje of Latijns-Amerika bezocht hebt, dan heb je misschien al enkele van deze namen gehoord.

Door enkele van hun citaten te bestuderen, kun je leren over Spaanse grammatica, nieuwe Spaanse woordenschat oppikken, en ook begrijpen hoe Spaanstaligen zich uitdrukken, naast een beetje over de landen en achtergronden waar ze vandaan komen.

Het enige dat je niet kunt leren zijn de verschillen tussen de accenten in de Spaans sprekende wereld.

De Tien Mooiste Spaanse Quotes | Superprof (1)

Al met al valt er veel te leren uit de citaten in dit artikel, niet alleen wat betreft de taal die door 440 miljoen moedertaalsprekers gesproken wordt, maar ook wat betreft de manier waarop we als individu naar de wereld kijken.

Dus ga lekker zitten terwijl we je meevoeren door onze lijst van 10 interessante citaten uit de Spaanstalige wereld.

Ontdek de prachtige geschiedenis van het Spaans.

De beste leraren Spaans beschikbaar5 (23 reviews) Sten25€ /u1e les gratis!4,9 (31 reviews) Héctor30€ /u1e les gratis!4,9 (32 reviews) Cristina28€ /u1e les gratis!5 (22 reviews) Martine35€ /u1e les gratis!4,9 (16 reviews) Juan30€ /u1e les gratis!5 (13 reviews) Puk22€ /u1e les gratis!4,9 (11 reviews) Ángela vanessa30€ /u1e les gratis!5 (12 reviews) Lola22€ /u1e les gratis!5 (23 reviews) Sten25€ /u1e les gratis!4,9 (31 reviews) Héctor30€ /u1e les gratis!4,9 (32 reviews) Cristina28€ /u1e les gratis!5 (22 reviews) Martine35€ /u1e les gratis!4,9 (16 reviews) Juan30€ /u1e les gratis!5 (13 reviews) Puk22€ /u1e les gratis!4,9 (11 reviews) Ángela vanessa30€ /u1e les gratis!5 (12 reviews) Lola22€ /u1e les gratis!Let's go

1. Pablo Neruda

«Es tan corto el amor y tan largo el olvido»

Wat betekent: "De liefde is zo kort en het vergeten zo lang"

Dit citaat van Pablo Neruda komt uit zijn gedicht uit 1924, Poema 20, uit de bundel Veinte Poemas de Amor y Una Canción de Desesperada (20 liefdesgedichten en een lied van wanhoop).

Als er al enige verwarring bestond over de overeenkomsten en verschillen tussen Spaans en Portugees, dan is dat te danken aan mensen als Pablo Neruda, die ze uit elkaar houden.

De Chileense dichter die een meester was met Spaanse woorden, en zijn vermogen om diepgaande en hartstochtelijke gedachten over liefde en romantiek te verwoorden, maakte hem tot een bekende naam in Latijns-Amerika en ver daarbuiten.

Als er ooit een reden was om Spaans te spreken, dan is het wel om het werk van deze Nobelprijswinnaar ten volle te waarderen in de taal waarin het geschreven werd. Volg je Spaanse les bij een leraar Spaans, vraag hem of haar dan om een paar van Neruda's gedichten te bestuderen tijdens de lessen.

In dit citaat vat hij op meesterlijke wijze de moeilijkheden samen die veel mensen ondervinden wanneer ze iemand proberen te vergeten voor wie ze sterke gevoelens hadden.

De meeste mensen hoeven geen vloeiend Spaans te spreken om de pijn te begrijpen van het verlies van iemand die dicht bij je staat!

Ken je de verschillen tussen Spaans en Catalaans?

De Tien Mooiste Spaanse Quotes | Superprof (51)

Zoek je toevallig naar een cursus Spaans? Twijfel dan niet om les te nemen door een van onze Spaans experts van Superprof. Start met Spaans leren Den Haag of elders via Superprof!

2. Frida Kahlo

«Arból de la esperanza, mantente firme»

Wat betekent: "Boom van hoop, houd stand".

Frida Kahlo werd in 1907 in Mexico Stad geboren. Ze was een schilderes die bekend is geworden door haar vele zelfportretten, nadat ze op 18-jarige leeftijd zwaar gewond was geraakt bij een busongeluk, dat een einde maakte aan haar droom om arts te worden. Tot aan het eind van haar leven bezorgde het haar ook pijn en allerlei gezondheidsproblemen.

Uit haar lichamelijke pijn putte ze grote mentale kracht, die in haar werk tot uiting komt, en die op zichzelf gebruikt kan worden als een metafoor om door te zetten.

Misschien is dit wel de basis voor het bovenstaande citaat. Arból de la esperanza, mantente firme is een beroemd schilderij van Kahlo, waarop het doek in tweeën verdeeld is; de ene kant is in duisternis gehuld, met de maan aan de hemel, en toont Kahlo neerzittend in traditionele inheemse kleding. De andere kant gehuld in daglicht met de zon aan de hemel, en toont een vrouw liggend op een ziekenhuisbed met bloedende littekens op haar rug.

Als je je op het citaat zelf concentreert, lijkt ze te zeggen dat hoop behouden de sleutel is om door moeilijke tijden heen te komen. Zolang we hoop hebben, is niets onmogelijk.

Ongeveer 40 jaar na haar dood werd haar werk opgepikt door zowel de feministische als de LGBT-beweging. Vooral feministen zien haar werk als symbool van de vrouwelijke strijd en ervaring.

Haar Mexicaanse afkomst leidde er ook toe dat haar werk door deze gemeenschap gevierd werd.

Als je Spaans gaat leren, is het werk van Frida Kahlo een voorbeeld van hoe je een Spaanse les over grammatica of werkwoordvervoeging kunt opvrolijken door de boodschappen die ze op haar schilderijen uitbeeldt te analyseren.

3. Octavio Paz

«Aprender a dudar es aprender a pensar»

"Leren twijfelen is leren denken"

Elke mens wil de wereld veranderen, iets doen, maar maar al te vaak is dat uit zelfliefde, wat ontzettende ijdelheid veroorzaakt.

Er is een heel populair citaat dat tegen deze opvatting ingaat:

Dit beroemde citaat komt van Octavio Paz - dichter, essayist, diplomaat, en Nobelprijswinnaar literatuur - die geboren werd als kind van een Mexicaanse vader en een Andalusische moeder. Het werk van deze kunstenaar is doordrongen van talrijke invloeden.

Zijn gedichten zijn vaak een mengeling van verschillende stijlen en inspiraties.

Hij was in Spanje tijdens de Spaanse Burgeroorlog in de jaren 1930, en koos de kant van de Republikeinen in het teken van "anti-fascisme". Hij brak pas met het communisme na het einde van het Duits-Sovjet pact, zozeer zelfs dat hij tegen het einde van zijn leven kritiek had op de marxistische regeringen van Cuba en Nicaragua.

Octavio Paz liet zich inspireren door zijn afkomst, zijn ontdekkingen, en ook door de geschiedenis van de wereld en haar verschillende literaire stromingen. Omdat hij zijn leven doorbracht in vele landen, waaronder Mexico, de Verenigde Staten, Spanje, Frankrijk en India, weerspiegelde zijn werk zijn openheid voor de wereld.

Ontdek hier wat de verschillende Spaanse accenten zijn.

4. Isabel Allende

«La verdadera amistad resiste el tiempo, la distanica, y el silencio»

"Echte vriendschap doorstaat tijd, afstand en stilte"

Isabel Allende is een Chileense schrijfster die geprezen wordt als de meest gelezen Spaanstalige auteur ter wereld.

Ze schreef boeken als La Ciudad de las Bestias, en La Casa de los Espíritus, en er wordt gezegd dat ze met haar boeken de pijnlijke geschiedenis van Zuid-Amerika wil laten zien, en de hoop en dromen van zowel mannen als vrouwen die vechten om in een betere wereld te leven.

Ze kreeg de Chileense Nationale Prijs voor Literatuur in 2010, en de Presidentiële Medaille van de Vrijheid in 2014, en heeft de teugels overgenomen van Nobelprijswinnaars Pablo Neruda en Gabriela Mistral om zo Chili's wereldberoemde literaire prestaties voort te zetten.

Op je tocht naar vloeiend Spaans zul je een aantal zinnen tegenkomen die je op een persoonlijk niveau aanspreken. Het spreken van een tweede taal geeft je de mogelijkheid om met meer mensen te communiceren, maar het verbreedt ook je horizon. Dit citaat geeft dit aan.

De Tien Mooiste Spaanse Quotes | Superprof (52)

In de wereld van vandaag willen we allemaal weten wie onze echte vrienden zijn. En vriendschappen die aan deze criteria voldoen zijn de vriendschappen die je wilt behouden. Ze zijn niet gebaseerd op wat iemand voor je kan doen, of op iemand gebruiken voor persoonlijk gewin.

Maar het gaat er eerder om dat je zonder problemen of ongemakkelijkheid de draad weer kunt oppikken waar je jaren terug gebleven was, en dat je mensen hebt op wie je kunt vertrouwen.

Wat is de beste taal om te leren? Spaans of Portugees?

Ben je op zoek naar Spaans lessen? Volg je lessen gerust met een van onze leraren van Superprof. Begin met Spaans leren Rotterdam!

De beste leraren Spaans beschikbaar5 (23 reviews) Sten25€ /u1e les gratis!4,9 (31 reviews) Héctor30€ /u1e les gratis!4,9 (32 reviews) Cristina28€ /u1e les gratis!5 (22 reviews) Martine35€ /u1e les gratis!4,9 (16 reviews) Juan30€ /u1e les gratis!5 (13 reviews) Puk22€ /u1e les gratis!4,9 (11 reviews) Ángela vanessa30€ /u1e les gratis!5 (12 reviews) Lola22€ /u1e les gratis!5 (23 reviews) Sten25€ /u1e les gratis!4,9 (31 reviews) Héctor30€ /u1e les gratis!4,9 (32 reviews) Cristina28€ /u1e les gratis!5 (22 reviews) Martine35€ /u1e les gratis!4,9 (16 reviews) Juan30€ /u1e les gratis!5 (13 reviews) Puk22€ /u1e les gratis!4,9 (11 reviews) Ángela vanessa30€ /u1e les gratis!5 (12 reviews) Lola22€ /u1e les gratis!Let's go

5. Gabriel Garcia Marquez

«La vida no es la que uno vivió, sino la que uno recuerda, y cómo la recuerda para contarla»

"Het leven is niet wat men beleefd heeft, maar wat men zich herinnert, en hoe men het zich herinnert om het te kunnen navertellen".

Gabriel Garcia Marquez, of Gabo, was een gevierd Colombiaans romanschrijver die het magisch realisme populair maakte.

Als één van de leidende figuren in de literatuur in de Spaanse taal, won Gabo vele prijzen, waaronder de Nobelprijs voor literatuur in 1982.

Zijn werk omvat Cien Años de Soledad (Honderd jaar eenzaamheid), en El Amor en los Tiempos del Cólera (Liefde in de tijd van Cholera).

Als je met een willekeurige moedertaalspreker van het Spaans spreekt, dan zullen ze zeker al van Gabriel Garcia Marquez gehoord hebben. Zijn werk is echter complex en als beginner vermijd je het waarschijnlijk liever.

Als gevorderder is het echter zeker de moeite waard om wat van zijn werk te lezen, aangezien het de manier waarop je Spaans leert spreken een cultureel tintje zal geven.

Dit blijkt uit het citaat hierboven. Gabo probeert ons hier aan te moedigen om te genieten van de ervaringen die we hebben, en ons te herinneren hoe ze ons doen voelen.

In de technologische samenleving waarin we leven proberen de meeste mensen bijzondere momenten vast te leggen met foto's, video's, en tags op sociale media. Maar als we hier afstand van nemen, worden we innerlijk beloond door volop van deze momenten te genieten.

6. Gabriela Mistral

«Tengo un día. Si lo sé aprovechar, tengo un tesoro»

"Ik heb één dag. Als ik er het beste van weet te maken, zal ik goud gevonden hebben".

Gabriela Mistral is een naam die we al genoemd hebben. De Chileense werd de eerste dichter uit Latijns Amerika die in 1945 de Nobelprijs voor Literatuur kreeg.

De Tien Mooiste Spaanse Quotes | Superprof (102)

Ze schreef over allerlei onderwerpen; liefde, verraad, reizen, natuur, en Latijns-Amerika, om er maar een paar te noemen.

Haar betekenis in Latijns-Amerika is algemeen bekend, en als je naar Chili reist, zie je haar gezicht op het bankbiljet van 5.000 peso.

Enkele van haar belangrijkste werken zijn:

  • Sonetos de la Muerte(Sonnetten van de dood)
  • Lecturas Para Mujeres(Lezingen voor vrouwen)
  • Tala(Oogsten)

In onze lijst van citaten die we hier hebben samengesteld, is dit misschien wel het beste advies.

De boodschap is eenvoudig; elke dag is een geschenk en we moeten alles doen wat we kunnen om er het beste van te maken.

Lees meer over de basis van de Spaanse taal.

7. Pablo Picasso

«Todo lo que puede ser imaginado esreal»

"Alles wat verbeeld kan worden is echt"

Als één van Spanjes beroemdste zonen is Pablo Picasso algemeen bekend als mede-oprichter van de kubistische beweging.

Hij bracht een groot deel van zijn vroege leven door in Catalonië, en had zijn eerste tentoonstelling in Barcelona in 1900.

Terwijl hij daar was, leerde hij Catalaans. Interessant is dat mensen vaak de verschillen tussen Catalaans en Spaans niet kennen, en ook vaak aannemen dat ze bijna hetzelfde zijn.

Zijn oog voor artistieke vernieuwing en zijn unieke stijl die hij ontwikkelde terwijl hij in Catalonië woonde, stuwden hem naar de top van alle belangrijke kunstenaars van de 20e eeuw.

Opmerkelijk is dat Picasso's werk al tijdens zijn leven erg gewaardeerd werd, vooral door de verbluffende waaier van stijlen die hij er op na hield. Dit nam na zijn dood in 1973 alleen maar toe.

Naast uitspraak en zinsbouw, zul je in je cursus Spaans het ook wel eens hebben over het werk van Pablo Picasso.

De waaier van stijlen waarmee hij werkte is waarschijnlijk de aanleiding tot dit citaat. In letterlijke zin stelde zijn levendige verbeelding hem in staat om zijn gedachten op doek te herscheppen.

Maar op een andere manier smeekt de essentie van dit citaat ons om ons niet te laten tegenhouden door te denken dat bepaalde dingen niet mogelijk zijn, en om bij elke kans grenzen te verleggen.

Ben je bij het lezen van dit artikel toevallig op zoek naar bijles Spaans? Twijfel dan niet om lessen te nemen gegeven door een van onze ervaren privéleraren van Superprof!

8. Miguel de Cervantes

« Donde una puerta se cierra, otra se abre»

"Als de ene deur sluit, gaat er een andere open"

Miguel de Cervantes is waarschijnlijk de beroemdste naam in de geschiedenis van de Spaanse taal, en in het bijzonder in de Spaanse literatuur.

Hij is de schrijver van Don Quichot, dat algemeen beschouwd wordt als de eerste moderne roman, en dat in meer talen vertaald werd dan welk ander boek dan ook, buiten de Bijbel.

Als je Spaans wilt studeren, kun je terecht bij het Instituto Cervantes, de organisatie van de Spaanse regering ter bevordering van de studie van de Spaanse taal en cultuur, en die haar naam ontleent aan Miguel de Cervantes.

Hij schonk de wereld een aantal geweldige citaten, zoals het bovenstaande, dat zowel in het Nederlands als in het Spaans even bekend is.

Leer alles over de Spaanse taal en literatuur met behulp van een privé-leraar! Start vandaag nog met Spaans leren Utrecht.

Ontdek hier in welke mate de Spaanse taal en cultuur met elkaar verbonden zijn.

9. Rigoberta Menchu

«Este mundo no va a cambiar a menos que estemos dispuestos a cambiar nosotros mismos»

"De wereld zal niet veranderen als we niet bereid zijn om onszelf te veranderen"

Rigoberta Menchu is misschien niet de bekendste figuur uit de Spaanstalige wereld, maar deze Guatemalteekse winnares van de Nobelprijs voor de Vrede heeft een grote impact op de wereld gehad.

Ze heeft zich onvermoeibaar ingezet voor de rechten van de inheemse gemeenschap van Guatemala, en vooral voor die van de vrouwelijke inheemse bevolking.

Sinds het einde van Guatemala's burgeroorlog in 1996 voert ze campagne om politieke en militaire figuren te berechten wegens misdaden die tijdens de burgeroorlog begaan werden, en dit voor Spaanse rechtbanken, omdat veroordelingen in Guatemala voor zulke misdaden bijna onmogelijk zijn.

De Tien Mooiste Spaanse Quotes | Superprof (103)

Nadat het hoogste Spaanse gerechtshof had beslist dat Spaanse rechtbanken over buitenlandse genocides konden oordelen, eiste Spanje de uitlevering van 7 leden van de Guatemalteekse regering.

In 2015 werd een voormalige politiecommandant voor een Spaanse rechtbank veroordeeld voor zijn rol in een aanslag op de Spaanse ambassade in Guatemala stad in 1980, die het leven kostte aan Menchu's vader.

Hij was één van de vele Maya-boeren die de ambassade bezetten om te proberen de aandacht te vestigen op het leed dat hen op het platteland werd aangedaan. De Guatemalteekse Nationale Politie brandbombardeerde echter de ambassade, waarbij op één na alle demonstranten omkwamen.

Haar streven naar rechtvaardigheid en verandering staat centraal in het bovenstaande citaat. Ze ziet de bevordering van verandering in onszelf als een cruciale voorwaarde voor uiterlijke verandering.

Dit is iets wat erg belangrijk voor haar is, zoals te zien is aan de veranderingen in Guatemala die deels aan haar campagne te danken zijn, en aan de verzoening in het land waarbij ze betrokken is geweest.

Op zoek naar Spaans lessen in de omgeving Amsterdam? Volg je lessen gerust via Superprof, start vandaag nog met Spaans leren Amsterdam!

10. Ernesto "Che" Guevara

«Seamos realistas y hagamos lo imposible. »

"Laten we realistisch zijn en het onmogelijke bereiken".

Dit bekende citaat van de in Argentinië geboren revolutionair is de wereld rondgegaan.

Ernesto Rafael Che Guevara, een ware legende, blijft ook vandaag nog één van de symbolen voor de vrijheidsstrijd in de hele wereld. Als communistische figuur van de revolutie in Cuba streefde hij ernaar om de revolutie uit te breiden naar Bolivia, maar ook naar Afrika.

Vooral Latijns-Amerika heeft de wereld een aantal revolutionairen geschonken, voornamelijk als gevolg van de lange strijd tegen koloniale overheersing. Simón Bolívar, Fidel Castro, Hugo Chavez, en Che Guevara zijn allemaal linkse revolutionairen die de publieke opinie enorm verdelen, maar allemaal beweren ze dat ze de imperialistische machten bestreden hebben.

Vooral Che is belangrijk geworden in de populaire cultuur. Zijn gezicht vind je op T-shirts, posters, mokken, en muurschilderingen.

De Tien Mooiste Spaanse Quotes | Superprof (104)

Zijn legendarische status berust grotendeels op het feit dat hij jong stierf (op 39-jarige leeftijd) terwijl hij in Bolivia een revolutie op gang bracht, terwijl andere revolutionairen het veel langer uithielden.

De meeste citaten die aan Che Guevara worden toegeschreven hebben, zoals te verwachten valt, te maken met de revolutionaire strijd. Waar andere citaten in deze verzameling het over liefde, vriendschap en filosofie hebben, geeft dit citaat zijn verlangen weer om te blijven vechten, hoe zwaar de tegenstand ook tegen hem was.

We zouden nog heel lang door kunnen gaan met Spaanse citaten, populaire spreekwoorden, gezegden, en mooie teksten.

Zoek gerust andere spreekwoorden op, of leer één citaat per dag om je zo onder te dompelen in de wereld van je favoriete Spaanssprekende kunstenaars.

Onthoud dat een nieuwe taal leren meer is dan alleen werkwoorden beheersen en een gesprek kunnen voeren. Het betekent ook dat je je onderdompelt in een nieuwe wereld, en een nieuwe cultuur. Om dit doeltreffend te doen, moet je het land waarover je meer wilt weten zeker bezoeken. Maar onderschat het belang van beginners-Spaans vóór je op reis gaat niet!

Ontdek hoe je online Spaans kunt leren.Of volg je lessen op een fysieke locatie via Superprof. Start met een cursus Spaans Groningen of elders met een privéleraar!

Lees dit artikel voor een complete introductie tot de Spaanse taal.

De Tien Mooiste Spaanse Quotes | Superprof (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Trent Wehner

Last Updated:

Views: 5727

Rating: 4.6 / 5 (56 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Trent Wehner

Birthday: 1993-03-14

Address: 872 Kevin Squares, New Codyville, AK 01785-0416

Phone: +18698800304764

Job: Senior Farming Developer

Hobby: Paintball, Calligraphy, Hunting, Flying disc, Lapidary, Rafting, Inline skating

Introduction: My name is Trent Wehner, I am a talented, brainy, zealous, light, funny, gleaming, attractive person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.